Esromgaard Skovbegravelsesplads godkendt af Helsingør Kommune

Esromgaard sendte i starten af året en ansøgning til Helsingør Kommune vedrørende etablering af en skovbegravelsesplads i den idylliske skovholm, Karinelund, mellem Danstrup og Jonstrup øst for Esrum Sø.

Helsingør Kommune godkendte ansøgningen på et byrådsmøde i februar 2023, og ansøgningen ligger nu til endelig godkendelse hos Kirkeministeriet.

Det forventes at Esromgaard Skovbegravelsesplads åbner i den nærmeste fremtid, og det vil samtidig blive den første af sin art i Nordsjælland. Lokationen for skovbegravelsespladsen, Karinelund, blev fredet tilbage i 1949 og bevoksningen i området består hovedsageligt af gamle, smukke bøgetræer. Driften af skovbegravelsespladsen vil blive varetaget af Esromgaard i samarbejde med Helsingør Kommune og Skovbegravelse Administration.

Esromgaard

Esromgaard igennem historien

Esromgaard kan dateres helt tilbage til 1100-tallet, hvor det hørte under Esrum Kloster. Senere blev Esromgaard stutteri under Kronen, og siden 1852 har ejendommen været i privat eje. Esromgaard er et af Danmarks næstældste landbrug i den størrelsesorden, og kan dateres helt tilbage til 1151, hvor der var tale om klosterjorde. Esromgaard drives i dag af Carl Frederik og Sindet Bruun, som er tredje generation på Esromgaard. Gården har været i Bruun-familiens ejerskab siden 1932.

Foruden den kommende skovbegravelsesplads, så står parret og deres sønner bag en succesfuld drift på gården, der bl.a. omfatter dyrkning af jordbær, ærter, kartofler, asparges og rabarber. Disse afgrøder sælges hvert år i gårdbutikken og i diverse lokale salgsboder.     

Perspektiver for fremtiden

Den kommende skovbegravelsesplads markerer en ny og bæredygtig retning for Esromgaard. Skovbegravelse er en stigende trend i Danmark, hvor flere søger miljøvenlige alternativer til traditionelle kirkegårde. Skovens rolige og naturlige omgivelser giver mulighed for en mere personlig og naturnær afsked. Med placeringen i Nordsjælland vil Esromgaard Skovbegravelsesplads tilbyde en unik løsning for lokale familier, der ønsker et sidste hvilested tæt på naturen.

Esromgaards historiske betydning og nuværende drift gør, at projektet også kan ses som en videreførelse af gårdens mangeårige engagement i både kultur, historie og bæredygtighed. Det forventes, at skovbegravelsespladsen ikke blot vil tiltrække lokale, men også skabe opmærksomhed om Esromgaard som en institution i området.