Esromgaard Skovbegravelsesplads godkendt af kommune

Esromgaard sendte i starten af året en ansøgning til Helsingør Kommune vedrørende etablering af en skovbegravelsesplads i den idylliske skovholm Karinelund mellem Danstrup og Jonstrup øst for Esrum Sø.

Helsingør Kommune godkendte ansøgningen på et byrådsmøde i februar 2023, og ansøgningen ligger nu til endelig godkendelse hos Kirkeministeriet.

Det forventes at Esromgaard Skovbegravelsesplads åbner i nærmest fremtid, og det vil samtidig blive den første af sin art i Nordsjælland. Lokationen for skovbegravelsespladsen, Karinelund, blev fredet tilbage i 1949 og bevoksningen i området består hovedsageligt af gamle, smukke bøgetræer. Driften af skovbegravelsespladsen vil blive varetaget af Esromgaard i samarbejde med Helsingør Kommune og Skovbegravelse Administration.

Esromgaard

Esromgaard igennem historien

Esromgaard kan dateres helt tilbage til 1100-tallet, hvor det hørte under Esrum Kloster. Senere blev Esromgaard stutteri under Kronen, og siden 1852 har ejendommen været i privat eje. Esromgaard er et af Danmarks næstældste landbrug i den størrelsesorden, og kan dateres helt tilbage til 1151, hvor der var tale om klosterjorde. Esromgaard drives i dag af Carl Frederik og Sindet Bruun, som er tredje generation på Esromgaard. Gården har været i Bruun-familiens ejerskab siden 1932.

Foruden den kommende skovbegravelsesplads, så står parret og deres sønner bag en succesfuld drift på gården, der bl.a. omfatter dyrkning af jordbær, ærter, kartofler, asparges og rabarber. Disse afgrøder sælges hvert år i gårdbutikken og i diverse lokale salgsboder.