Urnenedsættelse

I vores kalendersystem er det let at finde et tidspunkt til en urnenedsættelse. 

Urnenedsættelse – sådan fungerer det

 Efter en bisættelse går der normalt 8-14 dage inden urnen er klar til at blive nedsat. Bedemanden kan hjælpe med at arrangere urnenedsættelsen, men man kan også selv afhente urnen fra krematoriet og selv stå for urnenedsættelsen.

I forbindelse med urnenedsættelsen aftales det på forhånd med skovfogeden, om familien eksempelvis ønsker at være alene eller om skovfogeden skal deltage ved urnenedsættelsen. Ønskes det at skovfogeden deltager, aftales bl.a. hvem bærer urnen, hvem nedsætter urnen, hvem skal dække graven med skovmuld, er der en eller flere der ønsker at holde en tale m.m. Skovfogeden vil typisk modtage deltagerne til urnenedsættelsen ved skovgravpladsen og fører dem hen til det forberedte gravsted.

Skovbegravelse mindeplader og miljøvenlige urner
Par på bænk med hund

Er der regler for urnenedsættelse?

Der er ingen regler for, hvordan urnenedsættelsen skal foregå. Man kan sætte sit eget personlige præg på urnenedsættelsen ved at synge en sang, læse højt eller spille musik (ikke elektronisk).

Vi samarbejder med bedemanden og de pårørende. Vi aftaler det ønskede forløb, når urnen skal nedsættes, vi sørger altid for klargøring af gravstedet og efterfølgende for at det fremstår pænt og naturligt.

Det er ikke tilladt at sætte blomster, lys eller anden dekoration ved urnegravstedet. Ifølge skovloven skal gravpladsen fremstå som en naturlig del af skoven. I stedet har man mulighed for at bestille en mindeplade, der kan markere afdødes sidste hvilested.

Urnenedsættelser kan foregå alle dage. På søndage og helligdage pålægges der dog et gebyr på 950 kr.

Læs mere om regler og vilkår i vores oftest stillede spørgsmål om urnenedsættelser. Er der spørgsmål til urnenedsættelsen, er man velkommen til at kontakte os. Der er også mulighed for at flytte en urne fra en kirkegård eller en anden skovgravplads, læs mere her

Biologisk nedbrydelige urner

Alle urner, der nedsættes i naturen, skal være biologisk nedbrydelige, og understøtter dermed yderligere det bæredygtige ved en urnenedsættelse i skoven. Skovbegravelsespladserne under skovbegravelse.nu ligger typisk i fredskov, hvilket betyder, at skovene drives efter skovlovens regler om bæredygtig drift.

Biologisk nedbrydelige urner – også kaldet biourner – er det miljørigtige valg. Der er ikke løbende vedligehold af skovgravstederne, og skovgravpladserne passer sig selv. Derfor følger både nedbrydningen af urnerne og gravstederne omkring træerne naturens naturlige udvikling.

Bæredygtige urner

 Hos Skovbegravelse.nu tager vi ansvar for både vores skove og for klimaet. Derfor har vi indgået et samarbejde med Nordic Funeral, som producerer bæredygtige urner, der nedbrydes naturligt. Disse urner kan fås både med og uden Skovbegravelse.nu’s logotræ.

De udvalgte urner fra Nordic Funeral er fremstillet i natur- og råmaterialer, som er fri for miljøgifte og tungmetaller. Urnerne males med en vandbaseret og miljøvenlig maling, og kan derfor findes i flere forskellige farver.

Se udvalget af biourner med Skovbegravelse.nu’s logotræ på Nordic Funerals hjemmeside eller hos bedemanden. Vi har også et udvalg af biournerne på skovbegravelsespladserne, som fremvises ved forespørgsel. Hvis du ikke allerede har besøgt os, så kontakt din nærmeste skovgravplads for at aftale en personlig fremvisning af skovbegravelsespladsen eller deltag i en af de løbende guidede

Hvorfor vælge urnenedsættelse i skov ?

Gravstedet er ved et bestemt træ, som altid kan opsøges

Der kan lægges en mindeplade i skovbunden ved gravstedets træ

Der er forskellige typer af gravsteder at vælge i mellem

Ingen løbende pasning af gravsteder

Gravpladsen er godkendt og beskyttet ved tinglysning

Alternativer til urnenedsættelse på kirkegård​

Der findes flere alternativer til urnenedsættelse på en traditionel kirkegård, som kan være mere personlige og naturnære. En mulighed er urnenedsættelse på privat jord, forudsat at ejendommen er større end 5.000 kvadratmeter. Dette kan give de pårørende en tættere og mere personlig forbindelse til den afdøde. 

En anden mulighed er urnenedsættelse på en godkendt skovbegravelsesplads, hvor man kan blive begravet i skovens ro og skønhed. Dog skal man være opmærksom på, at der er visse regler og love, der skal overholdes i forbindelse med disse former for borgerlig begravelse. Det er vigtigt at sætte sig grundigt ind i bestemmelserne i god tid for at sikre, at alt forløber korrekt og lovligt. 

Bestil en biourne hos bedemanden

 Det er ikke et krav, at det er urnerne fra Nordic Funeral, der anvendes. Det eneste krav til urnerne er, at de er biologisk nedbrydelige, så de passer ind i skovens naturlige udvikling. Andre biourner kan være lavet af pap, papir, bark/træ, bambus og meget mere.

Urner bestilles hos bedemanden, som ofte har et udvalg af forskellige urner – også biourner. Bedemanden kan hjælpe med at finde den rette urne til afdøde. Klik på næste link for at læse mere om vores samarbejde med den lokale bedemand i Horsens.

Hvad er en biologisk nedbrydelig urne?

En biologisk nedbrydelig urne er, som navnet antyder, en urne, der nedbrydes naturligt. I takt med, at danskerne bliver mere og mere miljøbevidste, kommer der også større fokus på bæredygtige begravelser, som urnebegravelser i skoven eksempelvis er.

Den øgede bevidsthed i forhold til bæredygtighed og miljø betyder også, at flere og flere vælger en bæredygtig begravelse, når de skal finde deres sidste hvilested. Derfor er der også kommet flere forskellige typer biologiske urner på markedet gennem de senere år.

Regler for urner og skovgravpladser

 Alle urnegravsteder er fredet i minimum 10 år, og fredningsperioden kan forlænges, hvis dette ønskes. Biologisk nedbrydelige urner forgår typisk inden for den indledningsvise fredningsperiode på 10 år.

Det er et krav, at urnen er biologisk nedbrydelig. Det er ikke tilladt at udsmykke urnegravstederne med blomster og lignende, men det er tilladt at markere gravstedet diskret med en mindeplade

Ønskes det at flytte en urne til en af vores skovbegravelsespladser, er dette en mulighed, hvis de pårørende er enige og så længe urnen, der nedsættes, er fremstillet i biologisk nedbrydeligt materiale. Læs mere om reglerne for flytning af urne her.