Kondolerer – Hvad siger man?

Derfor kondolerer man

Artiklen omhandler:

Værd at vide

At miste et familiemedlem, en ven eller en kollega er som oftest forbundet med sorg og vemod og efterlader en med følelsen af et tomrum. Man hører ofte ordene kondolence eller kondolerer brugt til de nærmeste pårørende i forbindelse med dødsfald. Du har måske selv brugt ordet men samtidig haft en vis tvivl om, hvad det egentlig betyder og hvordan det bruges.

Man kondolerer første gang man møder, taler eller skriver med en nær pårørende til afdøde.

På denne side får du:

 • En guide til hvordan man kondolerer
 • Eksempler på anvendelsen af kondolerer og kondolence

Hvad betyder ordet kondolerer?

Definition af kondolerer:

Den latinske oversættelse er, at man viser sin deltagelse i andres sorg – at man tilkendegiver, at man føler deres smerte.

At kondolere er mest kendt og anvendt hos den ældre generation. Mange unge kender til ordet og mange har ganske sikkert også hørt det anvendt eller selv brugt det, og det bruges da eksempelvis også på sociale medier i forbindelse med dødsfald – men det bruges måske nogle gange uden indgående kendskab til selve betydningen af ordet.

At kondolere er en høflig og en formel måde at udtrykke sin medfølelse på, og netop derfor undgår man også at blive for personlig i en situation, hvor det er mærkeligt at være personlig både for en selv og for personen der har mistet en nærtstående. Er man ung kvinde eller mand og ønsker at udtrykke sin respekt overfor en ældre, kan det at kondolere være en meget fin måde at udtrykke medfølelse på, uden at situationen bliver, som mange nok har oplevet, lidt mærkelig ved slet ikke at sige noget. Er man ganske ung kan det dog hurtigt blive påtaget at kondolere og ingen ældre vil forvente at eksempelvis børn kondolerer eller for den sags skyld på anden måde udtrykker medfølelse.

Når du vil kondolere, så hav i baghovedet at holde dig til, hvordan du har modtaget oplysningerne om dødsfaldet. Hvis du f.eks. har modtaget et personligt telefonopkald fra en sørgende person, skal du svare hurtigt i en samtale og måske tilbyde at besøge vedkommende. Hvis du har modtaget et sorgkort eller har oplysninger fra dødsannoncen i avisen, bør du udtrykke din medfølelse skriftligt med et sorgkort. Hold din kondolence i den form, som du modtog meddelelsen om dødsfaldet. Så derfor denne forhåbentligvis hjælpende blogtekst om at kondolere og om udfærdigelsen af en kondolencehilsen.

At vise medfølelse

At kondolere rummer således mange ting i et enkelt ord. En kondolence er en måde at tilkendegive, at man er bevidst om den sorg, som netop de nærmeste gennemgår – at man viser empati med deres smerte og tab. Det er en god måde at vise sin medfølelse på.

Selv om det for nogle kan føles stift og måske upersonligt at kondolere, så er det ikke desto mindre historisk set, den mest brugte og generelt mest anerkendte måde at udtrykke forståelse for den sorg, som de efterladte gennemgår. Afhængig af, hvor tæt man var på afdøde eller de pårørende, så kan en kondolence, en venlig gestus som et par korte pæne ord, et skriftligt kort til de efterladte, som kan læses, når tid er, eller en sidste hilsen i form af blomster eksempelvis være gode måder at vise sin respekt og medfølelse.

Hvornår og hvordan kondolerer man?

Kondoler første gang du taler med eller ser den eller de pårørende – dette er en respektfuld og nem måde at udtrykke sig på, hvis man ønsker at tilkendegive sin medfølelse til den eller de, der har mistet. Det kan føles svært at formulere sig passende og ved at kondolere undgår man at ende i en længere samtale, som risikerer at blive ubekvem for alle parter.

Der er flere forskellige måder, hvorpå man kan vise sin medfølelse, som selvfølgelig afhænger af hvor godt man kender personen og forholdene man mødes under – f.eks.:

 • At kondolere
 • At give den eller de pårørende et håndtryk
 • At nikke respektfuldt en enkelt gang med hovedet
 • At give den eller de pårørende et knus
 • At vise sin medfølelse på skrift i en kondolencehilsen (mere herom nedenfor)

Det vigtigste er, at du viser din medfølelse på en naturlig måde. Hellere håndtryk end knus, hvis du ikke kender de efterladte rigtig godt. 

Udtryk forståelse og medfølelse

Vælg den udtryksform, der virker mest naturlig og lad den være afhængig af, hvor nær man var på den afdøde eller er på afdødes efterladte, hvor man mødes og hvordan situationen er.

Der er flere forskellige udtryk, f.eks.:

 • Må jeg kondolere med dit tab af din far/mor/bror/søster/gode ven
 • Jeg kondolerer
 • Jeg føler med dig
 • Jeg er ked af at høre, at din far/mor/bror/søster/gode ven er gået bort
 • Det gør mig ondt med din…

Døden er ofte et svært emne og ikke mindst en svær periode for de efterladte, men din medfølelse og kondolence kan gøre en stor forskel i en tid fyldt med sorg – derfor kondolerer man. En kondolencehilsen er en skriftlig måde at udtrykke sin forståelse og medfølelse på. Dette gøres ofte i forbindelse med ceremonien, hvor den afdøde stedes til hvile – f.eks. med et kort ved blomsterne. Det kan også være meget betænksomt at skrive et kort og sende blomster til de efterladte umiddelbart efter dødsfaldet.

Kondolencehilsen

Hvis dit forhold til den afdøde eller de efterladte ikke er så tæt, at du kan kondolere personligt, kan du sende et kort. Skriv kondolencekortet i hånden, det er mere personligt end et trykt kort, alternativt en e-mail og skriv kortfattet og naturligt. En kondolencehilsen og den omsorg, tanker og minder som formidles vil ofte bringe glæde i en svær tid.

Som en start kan du bruge et begravelses- eller kondolenceudtryk. Vælg et ordsprog, der minder dig om den afdøde, som giver trøst til de sørgende eller som du bare kan lide. Du bør også altid skrive personlige ord. Du kan bruge fælles oplevelser med den afdøde, gode minder, en venlig gestus eller andre af afdødes gode egenskaber. Fortæl de efterladte, hvad du satte pris på ved personen, og hvad du vil savne. Længden af teksten er ikke afgørende – dog bør det holdes til en overskuelig læse længde. Nedenfor finder du hjælp og eksempler på, hvordan du kan skrive et kondolencekort.

 • indledende ord:
 • Nyheden om din kones død har ramt mig smerteligt.
 • Vi blev dybt chokeret over at høre om din fars død.
 • Det er med stor sorg, at vi læser nyheden om din søsters død.
 • trøstende ord:
 • Vi håber, at det kan give dig lidt trøst at vide, at du ikke er alene i din sorg.
 • Det er svært at finde de rigtige ord, fordi verden har mistet en elsket person.
 • personlige ord:
 • Jeg vil savne vores mange kopper kaffe/madlavning/kortspil/gåture osv. sammen.
 • Din mor var altid en pålidelig og loyal ven for mig/os. At miste ham/hende påvirker mig dybt.
 • I vores tanker vil vi fortsætte med at grine med din bror og altid have ham/hende med os.
 • kondolere:
 • Vores/min medfølelse er med dig og din familie.
 • Jeg kondolerer inderligt.
 • Med oprigtig medfølelse

Nedenfor, kan du hente inspiration til din kondolencehilsen

Kære…

Hvor gør det mig ondt at høre med tabet din mor. Du er ikke alene.

Kærlig hilsen

Kære…

Det gør os frygtelig ondt, at I har mistet jeres elskede far. Vi vil gerne udtrykke vores dybeste medfølelse. Vi er her for jer i den svære tid.

De kærligste hilsner

Kære…

Det er med stor sorg, at vi tager afsked med jeres datter. Hun har været et lys i vores liv. Vi er her for jer.

Kærlig hilsen

Kære…

Vi er oprigtig kede af at høre, at du har mistet din onkel. Vi er med dig i sorgen.

Med kærlig hilsen

Vi håber, at vores eksempler på kondolencehilsner kan være til hjælp i en ofte svær tid.


Kondolencekortet

Når du skal vælge et kort, så gå efter et kort med mere afdæmpede farver. Motiverne er ofte landskaber, blomster eller religiøse symboler. Et ordsprog eller ordene “Min kondolence” eller “Oprigtig medfølelse” er også fortrykt.

Ligesom ved valget af ordsprog skal du være opmærksom på de sørgende personers trosretning. Kortets konvolut bør heller ikke have en sort kant. Denne såkaldte sorgkant symboliserer et budskab om sorg og er derfor forbeholdt de pårørende.

Religiøse kondolence ordsprog

Hvis du er religiøs, men den efterladte familie ikke er det, bør du undlade at bruge et religiøst ordsprog. Hvis de ikke deler din tro, vil de med stor sandsynlighed ikke blive trøstet af den. Hvis du ved, at de er troende, kan du f.eks. bruge et religiøst citat eller en passage fra Bibelen til dit kort.

Penge

I dødsannoncer beder man oftere og oftere om donationer i stedet for blomster. Nogle gange til projekter, som den afdøde var involveret i, eller som lå afdøde meget på sinde. Hvis der ikke er en sådan besked, ledsages kortet normalt af penge til blomster eller til at dække begravelsesomkostningerne. Du kan selv bestemme, hvor mange penge du vil give. Beløbet bør dog ikke være mindre end 50 kr. Hvis du selv vil være til stede ved begravelsen, kan du i stedet bestille en krans eller en buket blomster til graven.

Vær så personlig, som det er naturligt at være

For mange betyder det rigtigt meget at få denne tilkendegivelse – at der bliver tænkt på dem. Og netop, at der er forståelse. At du møder op og støtter i en svær stund eller har skrevet en personlig hilsen eller et brev, eksempelvis med et minde om afdøde og hvorfor man værdsatte relationen, har ofte stor betydning for de efterladte. Jo tættere ens relation er med afdøde – jo mere passende er det ofte også at skrive noget mere personligt til de efterladte. Du har måske en fortælling om afdøde, der vil varme om hjertet eller vise afdødes gode egenskaber og personlighed. Del eventuelt:

 • En god oplevelse du har haft med afdøde
 • Påskønnelse af egenskaber ved afdøde
 • Beundring for ting, som afdøde har opnået i sit liv

Har der været sygdom, eller var afdøde højt oppe i alderen, så mind om det gode ved vedkommendes liv, dennes bedrifter, det gode humør eller andet, der vækker gode minder.

Ofte er der en nær ven eller familiemedlem som ønsker at dele en oplevelse, som han eller hun har haft med afdøde, med en mindre tale, når man efterfølgende samles til en mindesammenkomst. Dette kan være en god måde at bløde stemningen lidt op eller give andre deltagende et dybere kendskab til afdøde. Her deles fx fortællinger om, hvor nært og givende et venskab eller lignende har været.

Kondolencebesøg

Hvis den afdøde eller den efterladte er en nær slægtning eller en god ven, bør du kondolere personligt. Det er aldrig let at besøge de efterladte for at kondolere, og der sniger sig ofte en ubehagelig følelse ind undervejs af, at besøget kan blive en ekstra byrde. Det er dog vigtigt, at de pårørende er klar over, at venner og familie er der for dem og trøster dem. Stå de efterladte bi og støt dem, hvis de ønsker det. De efterladte bør selv bestemme, hvor længe besøget skal vare. Du må ikke påtvinge dem noget, men du må heller ikke give dem en følelse af, at du ikke har tid. Et kondolencebesøg er almindeligvis et kort visit. De efterladte ønsker typisk at være alene eller er udmattede. Prøv at reagere og mærke efter den efterladtes behov.

Mundtlig kondolence

I en mundtlig kondolence skal du give dine følelser frit løb. Du skal ikke lære en begravelsestale udenad og recitere den. Din medfølelse vil herigennem på ingen måde virke oprigtig. Fortæl, hvad du vil savne, hvad du tænker på, hvad du sidst oplevede sammen med den afdøde, og hvornår eller hvad I sidst grinede af. Hvis du ikke kan finde andre ord end “undskyld”, så giv din ven eller slægtning et knus eller et håndtryk. Et tab kan hurtigt gøre os mundlamme, men du vil give den efterladte mere trøst med en ærlig gestus end med tomme ord.

Vis hensyn – Også bagefter

Umiddelbart efter at du har hørt om et dødsfald, bør du også kondolere. Hvis du først fik oplysningerne efter nogle uger eller endnu senere, kan du i din kondolence bede om en undskyldning for den forsinkede reaktion. Det virker forstående og empatisk. Efter begravelsen forsøger man som efterladt at finde tilbage til hverdagen, omend en ændret hverdag. Forsinket medfølelse kan forstyrre de sørgende i deres sorgbearbejdning.

Ved begravelsen har du også mulighed for at udtrykke din medfølelse, medmindre den efterladte familie har bedt dig om at afholde dig fra denne form for medfølelse. Sætningen “Undlad venligst at udtrykke kondolence ved graven” i en begravelsesmeddelelse viser dig, at de efterladte ønsker at være alene ved graven, ønsker en stille begravelse og måske ikke har energi og kræfter til at forholde sig til andres udvisning af medfølelse.

Døden berører de enkelte forskelligt og i varierende grad afhængig af, hvor tæt man selv eller efterladte var på afdøde, så det er vigtigt at huske på, at døden for nogle kan have lange eftervirkninger. Tabet og sorgen skal bearbejdes, og der skal være tid til erkendelse og måske at finde nye måder, hvorpå livet kan gå videre.

Også her kan du gøre en forskel. Hjælp til, hvor du kan. Spørg, hvordan den efterladte har det. Selv måneder og år efter kan et dødsfald være noget, der tynger hårdt på de efterladte.

Spørg os til råds

Er der spørgsmål eller input til ovenstående, så kontakt os gerne på tlf. 42 90 90 62 eller skriv til os på mail: info@skovbegravelse.dk.

Der er i dag flere og flere, der vælger at blive stedt til hvile i naturen – i skoven. En urnebegravelse i skoven – Personligt, naturligt og pasningsfrit. Der kan vælges imellem enkelt urnepladser, dobbelt urnepladser og familietræer.