Sådan vælger du tøj til begravelse

Hvad tøj tager man på til begravelse? Det er et spørgsmål, der nok ofte bliver stillet. Det er nemlig altid svært at vælge det helt rette sæt tøj til en begravelse. Påklædning til begravelser har altid været meget højtideligt, fordi det handler om at vise respekt og ære den afdøde, og fordi man skal se anstændig ud i kirken. Før i tiden var det meget begrænset, hvad man kunne tillade sig at tage på.

I dag det er noget mere frit, hvad man kan klæde sig i til en begravelse. Selvom det er blevet mere afslappet, bør man stadig have en pænere beklædning på end almindeligt hverdagstøj. Tøjet skal være med til indgyde en vis respekt for den afdøde. Afholder man en skovbegravelse med ceremoni i skoven, kan man tillade sig at være lidt mindre formel og lidt mere praktisk i, hvad man vælger af tøj til begravelse.

Påklædning til begravelser

I gamle dage var det udelukkende sort tøj, man kunne tage på. Mænd havde jakkesæt på, og kvinder bar en sort, lang kjole. I dag er det helt i orden at tage andre farver på end kun sort. Dog skal man ikke klæde sig, som var det en festdag, men man kan godt vælge andre mørke nuancer som brun, grå og mørkeblå. I dag ses mange også komme i lidt lysere farver, som er ensfarvede og rolige.

Tøj til begravelse

Det rette sæt tøj til begravelse for mænd

Før i tiden var det eneste rigtige for mænd at tage på til begravelse et sort jakkesæt, ofte kombineret med en høj hat. I dag vælger mange fortsat et sort jakkesæt, men flere og flere vælger at iklæde sig pæne, sorte bukser samt en skjorte eller polo t-shirt.

Tøjet behøver ikke være kulsort, man kan også vælge mørkeblå jeans eller bukser. Vælger man et par mørke bukser og en mørk jakke, er det en god idé at vælge en hvid skjorte. Det giver et mere behageligt og afslappet udseende.

Skoene skal altid være sorte og være uden detaljer eller andet, der får dem til at skille sig ud. Til en urnenedsættelse på en skovbegravelsesplads og afhængig af vejret, kan man med fordel vælge noget praktisk fodtøj og skifte til de pæne sko, hvis der afholdes en mindesammenkomst efterfølgende.

Uanset hvilket tøj der vælges, er det vigtigste, at det er afdæmpet.

Det rette sæt tøj til begravelse for kvinder

Hvis vi går langt tilbage i tiden, var kvinder slet ikke med til begravelser. Det har heldigvis ændret sig. Da kvinder begyndte at være med til begravelser, foregik det altid med en lang, sort kjole på. I dag kan man vælge lidt mere frit. Kvinder har lidt flere muligheder end mænd, når det kommer til tøj til begravelse. Der er både mulighed for at tage en kjole eller nederdel på – husk dog altid at tage mørke strømpebukser på til disse. Som kvinde kan man også vælge bukser eller buksedragt.

Ligesom det gælder for mænd, skal man vælge tøj i mørke og ensfarvede nuancer. Der skal ikke være nogle vilde detaljer på hverken tøj eller sko. Hele ens påklædning skal være rolig og afdæmpet. Pæne sko med hæl kan være lidt besværlige til en skovbegravelse, og det kan derfor være en god idé at have et par flade sko på.

Man behøver ikke nødvendigvis at købe helt nyt tøj til begravelsen. Det kan sagtens være en mørk kjole eller et par sorte bukser, man allerede har i garderoben. Hvis man køber nyt tøj, er det også smart at vælge noget, man vil bruge igen bagefter.