Min Sidste Vilje – en overvejelse værd

Hvis du hører til den strukturerede type, som gerne vil have alt på plads, når den uundgåelige dag kommer, og du ikke skal være her længere. Så sæt dit eget personlige præg på den sidste rejse, hvilket kan være til stor gavn for dine efterladte og pårørende, som i forvejen har mange ting at skulle tage stilling til i den svære tid. Kom dem i møde og fortæl dem, hvordan du gerne vil have tingene skal foregå på din sidste rejse. 

Den sidste vilje – Kan nedskrives både online og fysisk 

Du kan registrere din sidste vilje på to måder: Enten online eller fysisk. Hvis du vælger min sidste vilje online, skal du gå ind på hjemmesiden for Min Sidste Vilje og logge på med MitID. Hvis du derimod er til den mere traditionelle løsning, hvor tingene nedskrives fysisk, skal du stadig forbi hjemmesiden for Foreningen af Danske Bedemænd, hvor du kan bestille formularen, som derefter sendes til dig via post. Når du har udfyldt formularen, kan du enten selv opbevare den eller give den til din lokale bedemand, som opbevarer den for dig. Du kan finde en huskeliste og få flere gode råd omkring overvejelser i forbindelse med et dødsfald lige her

Temaaftener hos Skovbegravelse

Hos Skovbegravelse holder vi bl.a. temaaftener, hvor forskellige emner er på dagsordenen. Vi har tidligere afholdt temaaftener under overskriften ”Min sidste vilje og testamente”, og der vil i fremtiden blive afholdt flere temaaftener med fokus på dette. Ved disse arrangementer har advokater og bedemænd fremlagt hvordan man kommer bedst muligt i gang med at få oprettet ens sidste vilje og udfærdigelse af testamente.

Hvad kan man med fordel skrive i ens sidste vilje? Hvad med ens digitale liv? Hvor vil man begraves og hvordan? Hvordan kommer man i gang med et testamente? Kun 1 ud af 10 danskere har et testamente. Hvad koster det? Hvad er et testamente? Hvad skal der ske med mit kæledyr? Hvordan vælger man den rigtige bedemand og advokat?

Ved arrangementerne har der også været mulighed for at få afklaret eventuelle tvivlsspørgsmål vedrørende ”Min sidste vilje” og hvordan det forholder sig med at få oprettet et testamente.

Alle er velkomne til disse temaaftener, og du kan følge med i alle kommende arrangementer lige her. Vi kan også være behjælpelig med at få rettet kontakt til fagspecialister, der beskæftiger sig med disse aspekter.

Hvad er min sidste vilje – Mange ting at tage stilling til 

Som tidligere nævnt, er min sidste vilje gratis at få nedskrevet, og kan samtidig være med til at give dine pårørende vigtige oplysninger om, hvordan du gerne vil have tingene skal foregå i og omkring din begravelse eller bisættelse. Disse oplysninger kunne f.eks. omhandle, om du vil begraves eller kremeres. Om gravstedet skal være i skoven, på kirkegården eller hvis det skal være en askespredning over åbent vand.

Hvad dine personlige ønsker er i forhold til obduktion og organdonation. Hvad for nogle salmer skal der synges, eller hvad for noget musik skal der spilles til begravelsen. Hvad skal der ske efter selve begravelsen i forhold til mad, drikke og eventuel mindesammenkomst? Alt dette er meget at tage stilling til for din familie og dine pårørende. Hjælp dem derfor, mens du stadig kan. Din sidste rejse skal foregå, som du gerne vil have det. For din egen skyld, og i respekt for din familie og dine pårørende. 

Hvad koster min sidste vilje?

Som tidligere nævnt koster det ikke noget at få nedskrevet dine sidste ønsker. Vær dog altid opmærksom på, at dine ønsker ikke belaster dine pårørende økonomisk efter afskeden. En begravelse eller bisættelse koster mere end det offentlige tilskud. Du kan lave en opsparing, som tager forbehold for netop dette, og dækker udgifterne til bl.a. begravelsesforløbet, mindesammenkomsten, gravsted m.m. Du kan bl.a. læse mere om begravelsesopsparing på Elysium Begravelsesopsparing

Er min sidste vilje juridisk bindende – Afgørende forskel fra testamentet

Til forskel fra et testamente er min sidste vilje digitalt såvel som udfyldt fysisk ikke på samme måde juridisk bindende som et testamente. Dette betyder, at dine pårørende kun er forpligtiget til at opfylde dine ønsker, hvis de ikke overstiger de økonomiske midler, der er til rådighed. Samtidig skal det også være muligt at få udført disse på en måde, som er etisk ansvarlige og ikke bryder med gældende love og regler på området. En sidste vilje kan dog tages til skifteretten og blive stadfæstet, hvis der måtte være uenighed blandt de efterladte om ens ønsker skal efterleves.

Registrering af min sidste vilje kan, som tidligere nævnt, ske både digitalt og fysisk. Opsøg eventuel din lokale bedemænd for hjælp og sparring. Bedemænd har stor erfaring med effekten af mit sidste ønske og ved, hvor meget det betyder for de efterladte. Samtidig kan bedemanden også vejlede dig mht. valg af kiste, urne, begravelsessted, kørsel m.m. 

 

Danske_Bedemænd_logo

Hvordan skriver man sin sidste vilje?

Dine sidste ønsker kan, som tidligere nævnt, enten nedskrives digitalt eller fysisk vha. formular hentet fra hjemmesiden for Foreningen af Danske Bedemænd. Samtidig kan du også gå ind på minsidstevilje.nu og starte udfyldelse af dine sidste ønsker her. Som et andet alternativt findes appen Adjø, hvor du kan nedfælde dine ønsker og beslutninger til din sidste rejse med udgangspunkt i fire hovedkategorier “Mit Liv”, “Mit Farvel”, “Mine Kære” og “Min Arv”. Når du har udfyldt det, som giver mening for dig, i de fire hovedkategorier, er du sikker på, at dine efterladte efterlades med klar besked fremfor tvivl og usikkerhed.

 

Adjø_app

Kan man forudbetale sin begravelse?

Her hos Skovbegravelse Administration er det muligt at forudbetale sit gravsted. Når du forudbetaler dit gravsted, er du selv med til at tage stilling til mange af de praktiske spørgsmål ved din begravelse.

Hvor finder jeg min sidste vilje? 

Min sidste vilje skabelon kan findes på Foreningen af Danske Bedemænd. Såfremt du er interesseret i en skovbegravelse, tilbyder vi fire typer af urnebegravelser på skovbegravelsesplader: Enkelt urneplads, dobbelt urneplads, fler-familetræ og familietræ. Hvis du har et ønske om at få plantet dit helt eget træ, er dette også en mulighed.  Vil du vide mere om skovbegravelser og de mange fordele, der er ved denne type begravelse, kan du læse mere om dette under menupunkter “Om skovbegravelser” her på vores hjemmeside. Har du spørgsmål til skovbegravelse i Danmark, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os enten på tlf. 42 90 90 62 eller via mail info@skovbegravelse.dk. Alternativt kan du også udfylde kontaktformularen her på siden, og vi vil vende tilbage til dig hurtigst muligt. Vi glæder os til at høre fra dig.