Hvad er en skovbegravelse?

 En skovbegravelse er et alternativ til en urnebegravelse på kirkegården. Ved en skovbegravelse bliver urnen nedsat i ikke-indviet jord for foden af et træ. En skovbegravelse er for alle uanset baggrund og trosretning.  Skoven, der tilbyder urnenedsættelser, skal være godkendt af kommunen og Kirkeministeriet.
Urnen til afdødes aske skal være biologisk nedbrydelig.

Generelle forhold

 Skovbegravelsespladserne er beliggende i fredskov, og derfor er der nogle forhold, der skal overholdes.

Fredskove er frit tilgængelige for offentligheden, og man kan besøge skovene og skovbegravelsespladserne mellem kl. 6.00 og solnedgang. Jf. Naturbeskyttelsesloven er der fri færdsel for gående og cyklende på anlagte stier og veje, på skovbegravelsespladserne, dog kun til fods.

Læs om parkeringsforholdene i bil under de enkelte skovbegravelsespladser.

Øvrige forhold for skovbegravelsespladserne:

  • Gravstederne er fredet i min. 10 år
  • Gravstederne kan forlænges fra starten, senere eller ved udløb
  • Skovgravpladserne er kun for urner, som nedsættes omkring de store træer
  • Der vil ikke være anden beplantning end den for skoven naturligt forekommende
  • Der må på de fleste af skovbegravelsespladserne foretages en diskret markering af urnegravstedet, f.eks. med en mindeplade i A5-størrelse
  • Alle, der ønsker det, kan erhverve et gravsted på skovbegravelsespladserne, og der er ingen forskel på at være medlem eller ikke medlem af den danske folkekirke.

Om fredskove

 Skovbegravelsespladserne ligger alle i fredskov. Fredskovspligten blev indført for ca. 200 år siden, for at sikre den fremtidige forsyning af træ efter at næsten al skov var blevet fældet i forbindelse med krige. Fredskov skal drives efter skovlovens regler om god og flersidig skovdrift. Læs mere om fredskov her.

”Skovbegravelser har været tilladt i Danmark siden 2008, men i løbet af de første 10 år blev der kun etableret én kommunal skovbegravelsesplads, i Odense i 2014. Skovbegravelser er i dag et primært valg sat overfor den kirkelige begravelse, og vi oplever, at mange vælger en skovgravplads for at komme tættere på naturen og for at gøre det lettere for de pårørende, da et urnegravsted i skoven ikke skal vedligeholdes og i modsætning til en askespredning til søs giver et konkret sted at søge hen for at mindes den afdøde”.

Mission

Vores mission er at gøre skovbegravelser og Skovbegravelse.dk til et nationalt foretagende, så hele Danmarks befolkning kan få nemmere adgang til skovbegravelse i et område, som de har tilknytning til.

Velkommen i skoven

Der er helt generelt offentlig adgang til skovene, jf. skovloven, fra kl. 6.00 til solnedgang hele året. Det gælder for gående og cyklende på faste veje og stier. Hunde er også velkommen i skovene, de skal blot holdes i snor. På skovbegravelsespladserne kan man færdes til fods i hele området.

Der er de fleste steder mulighed for kørsel i bil og parkering i umiddelbar tilknytning til skovbegravelsespladserne. Læs mere herom på siderne for de enkelte skovbegravelsespladser.

Skovbegravelse lokationer

Besøg en skovbegravelsesplads

De fleste vælger at besøge skovbegravelsespladsen for at opleve området og skoven, og i den forbindelse udvælge et træ og et gravsted.

Skovbegravelse er nu nationalt tilgængeligt i alle landets regioner. Udforsk skovbegravelsespladser nær dig.

Det er muligt enten selv at besøge skovbegravelsespladserne, deltage i en åben guidet fremvisning eller aftale en personlig fremvisning.

Fremvisninger

Der holdes løbende offentlige fremvisninger på alle skovbegravelsespladser, hvor man har mulighed for at få svar på ens spørgsmål vedrørende skovbegravelse, og blive vist rundt i det pågældende skovområde samt på selve skovbegravelsespladsen. Det er også muligt at booke en personlig fremvisning af den skovbegravelsesplads, man ønsker at besøge og få yderligere viden om.

Træ og urnegravsted​

Se mulighederne for enkelt plads, dobbelt plads, fler-familietræ eller et familietræ, og se vores grafiske visualisering af pladserne omkring træerne her. Du kan nemt reservere eller erhverve et urnegravsted gennem vores online bookingsystem.

Enkelt plads

Trægrafik-urner-skovbegravelse

Pris for reservation: 1.000 kr.

Reservationsgebyret (1.000 kr. pr. urneplads) fratrækkes i prisen når gravstedet erhverves fuldt, og senest når en urne nedsættes.

 Pris for erhvervelse:

Prisen for erhvervelse af urnepladserne er lokal. Se mere i listen af skovbegravelsespladser.

Dobbelt plads

Trægrafik-urner-skovbegravelse

Pris for reservation: 2.000 kr.

Reservationsgebyret (1.000 kr. pr. urneplads) fratrækkes i prisen når gravstedet erhverves fuldt, og senest når en urne nedsættes.

 Pris for erhvervelse:

Prisen for erhvervelse af urnepladserne er lokal. Se mere i listen af skovbegravelsespladser.

Fler-familietræ

Trægrafik-urner-skovbegravelse

Pris for erhvervelse: Prisen svarer til tre urnepladser

Ved erhvervelse af et Fler-familietræ, er de tre første urnenedsættelser altid uden beregning. For yderligere urnenedsættelser er det til den tid gældende pris for en urneplads.

Familietræ

Trægrafik-urner-skovbegravelse

Pris for erhvervelse: Prisen svarer til fire urnepladser

De første fire urnenedsættelser er uden beregning. For yderligere urnenedsættelser er det til den tid gældende pris for en urneplads.

Urnenedsættelse

Når en urne skal nedsættes i skoven, taler vi forløbet igennem inden dagen og aftaler bl.a. mødested, hvem der bærer og nedsætter urnen. Vi forbereder selvfølgelig gravningen og sørger for, at stedet efterfølgende fremstår pænt og naturligt. Klik nedenfor for at læse mere om urnenedsættelser.

fredskov

Gravstedsbrev og fredning

 Når man har reserveret eller erhvervet et gravsted, modtager man et gravstedsbrev. Dette er beviset på, hvilke urnepladser, man har rådighed over og i hvilken periode. Gravstedsbrevet indeholder derudover oplysninger om dato for betaling, periode, navn samt kontaktoplysninger.

Et gravsted er reserveret i 10 år fra reservationsdagen. Hvis der ikke er nedsat urner i gravstedet, som man har reserveret eller erhvervet, ved periodens udløb, har man mulighed for at forlænge reservationsperioden med yderligere 10 år ad gangen mod et mindre gebyr (til dækning af administrationsomkostningen). Dette gælder uanset hvilken type træ og gravsted, der er reserveret eller forhåndserhvervet.

Fremtidsplanlægning

  På skovbegravelsespladserne har man udover at erhverve mulighed for både at reservere og forhåndserhverve gravsteder til fremtidig anvendelse. Vi har 4 forskellige typer gravsteder, som er placeret rundt om træerne i skoven: Enkelt urneplads, dobbelt urneplads, fler-familietræ og et familietræ.

 Mange forhåndserhverver et gravsted for at have det hele klaret og betalt til den dag, gravstedet skal bruges, og dermed gøre det nemt for de efterladte. Har man en begravelsesforsikring, kan det være fordelagtigt at reservere og først betale og endeligt erhverve gravstedet, når begravelsesforsikringen udbetales. Er man ikke helt sikker på, om det skal være en skovbegravelse, kan man også indledningsvis reservere og endeligt erhverve gravstedet på et senere tidspunkt.

I alle tilfælde får man et gravstedsbrev, hvor der er påført ved hvilket træ og hvilke urnepladser, man har reserveret eller forhåndserhvervet til fremtidig anvendelse.

Uanset hvilken type gravsted, man er interesseret i, kan man reservere eller forhåndserhverve gravsteder ved de ledige træer (familietræer kan kun erhverves). Man kan desuden se et udvalg af ledige træer og gravsteder online her.

Skovbegravelsernes historie

I 2008 blev begravelsesloven ændret, så det blev muligt også at blive begravet i naturen. Ændringen skete på baggrund af en øget interesse for at blive begravet i skoven frem for på en kirkegård. Den stigende interesse for skovbegravelser har fået flere kirker til at udvide kirkegården, så den støder op mod skovområder.

I 2018 blev den første danske skovbegravelsesplads etableret i privatejet skov i Stensballegaard Skov ved Horsens. I løbet af en knap 6-årig periode er der nu over tyve skovbegravelsespladser i danske privatejede skove, og mange flere er på vej og under godkendelse. Den første kommunale skovgravplads i Danmark blev åbnet i marts 2014 i Kohaveskoven ved Odense, og siden har flere kommuner indrettet skovbegravelsesområder.

Skovbegravelser er ikke et nyt begreb i international optik. I Tyskland, Schweiz, Holland og England har det længe været muligt at blive begravet i skoven. I Tyskland blev kimen til skovbegravelse lagt helt tilbage i starten af 1990erne.

Schweizeren Ueli Sauter fik i 1999 officiel godkendelse til etablering af skovbegravelsespladser efter, at han i nogle år havde arrangeret begravelser i naturen på sin egen grund, som han døbte FriedWald. I år 2000 blev FriedWald Tyskland etableret. I løbet af de sidste godt og vel tyve år har FriedWald og RuheForst cementeret sig inden for tysk skovbegravelse, og de står tilsammen for driften af op imod 150 skovbegravelsespladser fordelt over hele Tyskland. 

Om Skovbegravelse Administration

Skovbegravelse Administration samarbejder med kommunen og skovejer, og udover hjemmesidedriften fører Skovbegravelse Administration den lovpligtige administration i forbindelse med skovbegravelsespladserne under Skovbegravelse.dk

Skovbegravelse Administration blev stiftet i 2018, og er den første private virksomhed, der hjælper skovejere med at etablere skovbegravelsespladser i privatejede skove. Bag virksomheden står Jannik Ahlefeldt-Laurvig, som ønskede at give danskerne valget om at blive stedt til hvile i smukke skovomgivelser fremfor den kirkelige begravelse.

 Skovbegravelse Administration står for generel kundeservice og er til rådighed ved spørgsmål fra private, bedemænd, kommuner og skovejere. Spørgsmål om skovbegravelser kan sendes via kontaktformularen eller ved at sende en mail til info@skovbegravelse.dk eller på telefonen til 42 90 90 62.

Jannik Ahlefeldt-Laurvig Skovbegravelse Administration

Jannik Ahlefeldt-Laurvig

Direktør

Marianne Skøtt Nielsen Skovbegravelse Administration

Marianne Skøtt Nielsen

Administrationsmedarbejder

Pia Lauritsen Skovbegravelse Administration

Pia Lauritsen

Administrationsmedarbejder

Find din skovbegravelsesplads

Her finder du en oversigt over vores nuværende og kommende skovbegravelsespladser. Alle skovbegravelsespladserne er smukt beliggende i skovområder, de fleste i fredskov.

Ofte stillede spørgsmål

Skovbegravelser er stadig et relativt nyt begreb i Danmark, og derfor kan der være mange ubesvarede spørgsmål. Vi har forsøgt at svare på nogle af disse spørgsmål i vores afsnit med oftest stillede spørgsmål.