Stensballegaard Skovbegravelsesplads
Stensballegaard Skovbegravelsesplads ved Horsens var den første skovbegravelsesplads, der blev etableret i privatejet skov i Danmark. Urnegravpladsen i den idylliske bøgeskov med udsyn til fjorden blev åbnet i januar 2018.
Stensballegaard Skovbegravelsesplads er etableret i et samarbejde mellem Stensballegaard Gods og Horsens Kommune. Den daglige drift af skovbegravelsespladsen varetages af Stensballegaard Gods og Skovbegravelse Administration.
Stensballegaard Skov
Stensballegaard Skov ved Horsens er privatejet under Stensballegaard Gods. Stensballegaard Skov var den første danske privatejede skov, hvor der blev etableret en skovbegravelsesplads. Skovstykket, der er udliciteret til urnegravpladsen er på ca. 1,25 hektar, og beliggende i et flot naturområde præget af 100 år gamle bøgetræer.
I skoven er der to meget store og flotte marksten, der markerer afgrænsningen i hvert hjørne af begravelsespladsen. Gravpladsen ligger i forbindelse med en god skovvej og på en let skrånende bakke med kig mod Horsens Fjord.
Stensballegaard Skov er fredskov, og der er offentlig adgang til skoven. Man kan færdes på de anlagte veje og stiger i skoven fra kl. 6.00 til solnedgang og på skovbegravelsespladsen, kan man færdes frit med respekt for at det er en gravplads.
Der afholdes løbende åbne guidede fremvisninger af skovbegravelsespladsen og diverse arrangementer og temaaftener. I forbindelse med disse begivenheder har man ligeledes mulighed for at reservere eller erhverve urnepladser ved et ønsket træ. Det er også muligt at booke en privat fremvisning.
Siden 1928 har Stensballegaard Gods været i Ahlefeldt-Laurvig slægtens ejerskab. I dag indehaves godset af Greve Jannik Ahlefeldt-Laurvig.
Driften på Stensballegaard Gods består i dag, udover skovbegravelse, bl.a. af udlejning af depotrum, golfbane, lejeboliger og selskabslokaler, kæledyrsbegravelse og salg af juletræer.
Se billeder fra skoven i billedgalleriet.
Oplev skoven
Træer og priser
På denne side kan man se de forskellige kategorier af urnegravsteder og træer på Stensballegaard Skovbegravelsesplads, samt priser for gravsteder, reservationer, forlængelser mv. Det er samme pris uanset medlemskab af den danske folkekirke.
Enkelt plads
Pris for erhvervelse af en urneplads inkl. gravning og administration: 5.900 kr.
Fredningsperiode 10 år
*Reservationsgebyret fratrækkes den til den tid gældende pris for erhvervelse/urnenedsættelse.
Dobbelt plads
Pris for erhvervelse af en dobbelt urneplads inkl. gravning og administration: 11.800 kr.
Fredningsperiode 10 år
*Reservationsgebyret fratrækkes den til den tid gældende pris for erhvervelse/urnenedsættelse.
Fler-familietræ
De første tre urnenedsættelser er uden beregning, derefter gælder den til den tid gældende pris.
Fredningsperiode 20 år
Familietræ
De første fire urnenedsættelser er uden beregning, derefter gælder den til den tid gældende pris.
Fredningsperiode 20 år
Forlængelser:
Reservationer af gravsteder uden nedsatte urner ved udløb pt. 250 kr. (for 10 år).
Fredningen af gravsteder med nedsatte urner, pr. yderligere 10 år:
1 urne: 2.000 kr., 2 urner: 3.000 kr., ved 3 urner eller derover: 4.000 kr.
Ceremonier og praktisk information
Brochurer og priser
Omtale
”Naturen går sin gang her på skovbegravelsespladsen. Det tiltaler mange at blive ét med naturen, og det forstår jeg godt. Den fornemmelse står stærkt, når man opholder sig herude. Det skal ikke ligne en kirkegård. Pladsen skal forblive i skovens og naturens ånd. Det har jeg det godt med.”
– Henrik Ahlefeldt-Laurvig
dette er omtale 2 tekst
Dette er omtale 3 tekst
Stensballegaard Skovbegravelse
Stensballegaard Skovbegravelse er den første danske skovbegravelsesplads i en privat skov. Skovbegravelsespladsen åbnede officielt den 15. januar 2018, og kort efter fandt den første urnenedsættelse sted.
Det er Jannik og Henrik Ahlefeldt-Laurvig, der står bag Stensballegaard Skovbegravelse, og de fik idéen til at omdanne et specielt udvalgt stykke af skoven til en urnegravplads, da de oplevede, at der manglede et alternativ til de traditionelle begravelser. Stadig flere danskere efterspørger naturlige begravelser og begravelser uden for kirkegården.
Den ene af initiativtagerne bag skovbegravelsespladsen, Henrik Ahlefeldt-Laurvig, udtaler: ”Naturen går sin gang her på skovbegravelsespladsen. Det tiltaler mange at blive ét med naturen, og det forstår jeg godt. Den fornemmelse står stærkt, når man opholder sig herude. Det skal ikke ligne en kirkegård. Pladsen skal forblive i skovens og naturens ånd. Det har jeg det godt med.”
Urnegravstederne skal ikke vedligeholdes af de efterladte, og de må ikke udsmykkes, men der må lægges en mindeplade.
Kun urnenedsættelser finder sted i skoven. Det er besluttet ved lov, ligesom det kun er mennesker, der kan begraves i skovbunden.
Stensballegaard Gods
Stensballegaard trækker tråde helt tilbage til 1341, hvor de første kendte kilder om gården kan dateres. På dette tidspunkt menes det at gården var beliggende i Elbækskoven. Fra midten af 1400-tallet og frem til år 1600 var Stensballegaard ejet af adelsslægten Rosenkrantz.
Den nuværende hovedbygning på godset blev opført i 1692-93, og er kendt som Midtjyllands første barokanlæg. Den symmetriske arkitektur afspejlet ligeledes i godsets tilhørende parkanlæg. Hovedbygningen er i dag fredet.